Rośliny łąkowe ich zastosowanie w kosmetyce naturalnej

Za istnienie i rozwój zbiorowisk łąkowych w dużej mierze odpowiedzialne są działania gospodarcze człowieka, do których zalicza się koszenie i wypasanie. Łąki należą do siedlisk bezdrzewnych, których głównym komponentem są trawy, ale i rośliny wieloletnie, zioła. Cechują się dużym zróżnicowaniem gatunków traw tworząc gęstą darń. Walory użytkowe łąk to nie tylko pożytek dla wielu owadów, to także źródło pożywienia dla zwierząt. Nie można również pominąć faktu, że obecność zbiorowisk łąkowych przyczynia się do oczyszczania powietrza, tworząc mikroklimat, zabezpieczają one glebę przed erozją, są rezerwuarem roślin chronionych. Łąki wpisują się w krajobraz, stają się miejscem wyjątkowo cennym zarówno pod względem gospodarczym, jak i rekreacyjnym.

Warto podkreślić, że w przemyśle kosmetycznym ponad 50% roślin używanych do produkcji kosmetyków to rośliny wieloletnie, które pochodzą głównie ze zbiorowisk łąkowych. Wybór odpowiednich roślin w produkcji kosmetyków pozwala pozyskać wiele związków aktywnie czynnych, o wielokierunkowym działaniu. Na szczególną uwagę zasługują: polifenole, olejki eteryczne, witaminy, saponiny, polisacharydy, tłuszcze roślinne. Warto tutaj wspomnieć o biodostępności substancji aktywnych. Ich działanie zależy od zdolności wnikania w skórę, ale także od stanu uwodnienia skóry, również od wieku. Ciągle rosnąca tendencja powrotu do naturalnych kosmetyków pozwala na szerokie wykorzystanie roślin łąkowych.

Niniejszy artykuł ma na celu przybliżyć niezwykłe dobrodziejstwa, jakie niosą ze sobą rośliny łąkowe w kosmetyce naturalnej. Skoncentrujemy się na wybranych ziołach, których związki aktywne zasługują na szczególną uwagę.

            Pierwszą z omawianych roślin jest przywrotnik pospolityAlchemilla vulgaris L., należący do rodziny różowatych – Rosaceae. Rośliną macierzystą jest gatunek zbiorowy – przywrotnik pospolity. W Polsce występuje kilkanaście gatunków trudnych do rozpoznania ze względu na budowę morfologiczną. W lecznictwie znajdują zastosowanie przede wszystkim takie gatunki, jak: przywrotnik pasterski Alchemilla monticola, syn. A. pastoralis, żółtawozielony (A. xanthochlora) oraz i połyskujący (A. gracilis).

Nazwa Alchemilla wywodzi się od alchemików, którzy w przywrotniku upatrywali magicznych właściwości. Zbierali oni rosę z liści przywrotnika i wierzyli, że stanowi ona panaceum na wszelkie dolegliwości. Rosa miała być składnikiem tzw. kamienia filozoficznego, która potrafiła przemienić każdy metal w złoto. Krzysztof Kluk nazywa przywrotnika Gwiazdoszem i pisze o nim, że ma bardzo piękne liście i jest bardzo skuteczny na wszelkie rany. Naturalnym areałem występowania przywrotnika są przede wszystkim łąki i pastwiska. Na obszarach górskich tworzy także własne zespoły. Wybiera suche i średnio wilgotne łąki, rosnąc dobrze na stanowiskach słonecznych i półcienistych.

Przywrotnik pospolity osiąga wysokość ok. 40 cm i ma szarozielone zabarwienie. Wytwarza silne, zdrewniałe kłącze, z dobrze rozwiniętymi korzeniami. Na szczytach łodyg widnieją liczne kwiatostany – baldachogrona. Kwiaty przywrotnika są drobne, żółto – zielone. Liście pędów kwiatowych są prawie siedzące, o przylistkach podobnych do blaszek, które pod kwiatostanem tworzą „kołnierzyk” dookoła pędu. Liście na brzegu są ząbkowane, mają od siedmiu do jedenastu łatek. Liście, podobnie jak łodyga są kutnerowato owłosione. Cechą charakterystyczną dla przywrotnika jest wytwarzanie drogą gutacji kropelek wody, tzw. „rosy przywrotnikowej”, które można zaobserwować o poranku. Wiosną przywrotnik rozwija się dość wolno, jego okres kwitnienia rozciąga się od maja do października. 

Surowcem zielarskim jest ziele przywrotnika zbierane ze stanu naturalnego w czasie kwitnienia lub tuż po (od maja do września). Młode i zdrowe pędy suszy się w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze do 40°C. Lecznicze właściwości wykazują także owoce przywrotnika, które zbiera się w I fazie dojrzewania, które suszy się i miele. Przeważająca część związków czynnych obecnych w zielu przywrotnika to garbniki 4–6%, a także flawonoidy, kwasy organiczne (kwas elagowy), żywice i sole mineralne, w tym manganu, cynku i boru, oraz cukry. „Rosa przywrotnikowa” wydzielana wczesnym rankiem obfituje w aminokwasy, cukry i kwasy fenolowe oraz sole mineralne. Można ją zbierać do ciemnych słoiczków i przechowywać w chłodnym miejscu. Służyć może jako środek leczniczy – wzmacnia, oczyszcza krew i poprawia samopoczucie. Literatura podaje, że stosowanie przywrotnika w kosmetyce wpływa korzystnie na tkankę łączną, poprzez regeneracje naczyń włosowatych, zmniejszenie, a nawet zanikanie blizn, rozstępów i piegów. Przywrócona zostaje odpowiednia elastyczność skórze, przywrotnik wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe.

Garbniki są związkami o dużej masie cząsteczkowej, posiadają wiele grup hydroksylowych, przez co tworzą trwałe kompleksy z białkami. Oddziałują na kolagen w skórze, działając ściągająco. Martini podaje, że w wyniku tych reakcji pomiędzy garbnikami a białkami skóry tworzy się na uszkodzonej skórze trudno przenikliwa warstwa, chroniąca zakończenia nerwowe przed działaniem różnych bodźców i hamująca czynność wydzielniczą skóry. Podział pod względem chemicznym garbników uwzględnia Kohlmünzer i dzieli je na garbniki właściwe (ulegające hydrolizie) i skondensowane, do których zalicza się katechiny i pochodne kwasu galusowego.

Kwas elagowy występuje w roślinach w formie estrowej, glikozydowej lub wolnej. W formie estrowej jest składnikiem garbników hydrolizujących, zaliczanych do obszernej grupy związków o charakterze polifenolów. Kumuluje się w liściach, łodygach i kłączach, a także w nasionach. Kwas elagowy jest dimerem kwasu galusowego, wykazuje działanie lecznicze: przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe (spowalnia tempo podziału komórek nowotworowych). Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ciekawostką jest to, że zapobiega również utlenianiu olei roślinnych w wysokich temperaturach.

Flawonoidy w świecie roślin należą do najbardziej rozpowszechnionych związków, mają charakter barwników, przeważnie o kolorze żółtym i pomarańczowym. Podstawowy szkielet budujący tę grupę związków składa się z 15 atomów węgla, tworząc układ C6-C3-C6. Układ ten ma charakter heterocykliczny. Podstawą struktury tych związków są dwa pierścienie fenolowe, oznaczone literami A i B. Pierścienie te łączy trójwęglowy mostek, który poprzez atom tlenu zamykany jest w trzeci pierścień – oznaczany symbolem C. Znaczna część flawonoidów łączy się wiązaniem O-glikozydowym z cukrami. Flawonoidy gromadzą się przeważnie w zewnętrznych częściach roślin, w skórce liści, kwiatów i owoców. Najważniejszą rolą, jaką spełniają flawonoidy jest ich działanie antyoksydacyjne, wywierając wpływ na przebieg wielu procesów metabolicznych. Neutralizują one wolne rodniki w bezpośrednich reakcjach z nimi, poprzez redukcję reaktywnych form tlenu w do bardziej stabilnych form, niereaktywnych. Zdolność antyoksydacyjna wynika z pierścieniowej budowy flawonoidów, sprzężonych wiązań podwójnych oraz obecności grup funkcyjnych w pierścieniach. Najbardziej rozpowszechnione są kwercetyna, rutyna, hesperydyna, które uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają wybroczynom. Wpływają na wzmocnienie tkanki łącznej poprzez poprawę przepływu krwi w naczyniach i uszczelnienie śródbłonka naczyń krwionośnych. Posiadają również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Istotnie ważne jest unieczynnienie przez flawonoidy, (zwłaszcza przez kemaferol) dwóch enzymów rozkładających kwas hialuronowy i elastynę. Dzięki czemu wzmacniają one tkankę łączną, poprawiając nawilżenie i napięcie skóry.

           Mniszek zwyczajnyTaraxacum officinale Wiggers. Roślina wywodzi się z Europy, zagościła w krajach Azji, Ameryki Północnej, a także na półkuli południowej. W Polsce jest pospolitym chwastem, rośnie na ugorach, poboczach dróg, łąkach i trawnikach. Zalicza się ją do rodziny astrowatych – Asteraceae. Posiada liczne synonimy, takie jak: brodawnik, dmuchawiec, mnich, lwi ząb. Mniszek tworzy pionowy, silnie rozgałęziony, walcowaty korzeń, z którego wiosną wyrasta rozeta liści odziomkowych, a później kilka pędów kwiatonośnych. Liście w zarysie lancetowate, głęboko wcinane, połyskujące, żywo zielone. Pędy stanowią szypułki sięgające 25 cm wysokości, wzniesione, wewnątrz puste, zakończone są pojedynczymi koszyczkami, o średnicy około 5 cm. Koszyczki zbudowane są wyłącznie z kwiatów języczkowatych, koloru żółtego. Roślina kwitnie od kwietnia do lipca.

Mniszek zwyczajny reprezentuje ogrom składników aktywnych, surowcem zielarskim są liście, koszyczki oraz korzenie. W liściach i koszyczkach rośliny odnotowuje się duże ilości polifenoli, zwłaszcza flawonoidów (rutyna, kwercetyna), spotyka się też żółte barwniki ksantofile, taraksanty, sole mineralne: potas, magnez, siarkę i krzem, fosfor, kwas kawowy i chlorogenowy. Zaznaczyć trzeba, że młode rośliny zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminę A witaminy z grupy B oraz proteiny. W korzeniach występują białka, żywica, trójterpeny, cholina oraz wielocukier: inulina, a także kwasy organiczne. Zarawska podaje, że mniszek zwyczajny stosowany jest do oczyszczania suchej, zmęczonej skóry, natomiast Kołodziej wskazuje, iż cenne jest używanie soku ze świeżego ziela, gdyż właśnie takie preparaty mają najlepsze działanie regeneracyjne, przyspieszając bliznowacenie i zanikanie uszkodzeń skóry.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest niezbędna w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Wywiera bardzo duży wpływ na funkcjonowanie i stan tkanki łącznej, skóry i błon śluzowych. Uszczelnia i uelastycznia naczynia włosowate, zapobiega krwawieniom i wybroczynom skórnym. Ponadto jest aktywatorem syntezy kolagenu, wpływa na wytrzymałość tkanki łącznej.

Rutyna jest pochodną kwercetyny, zaliczana do bioflawonoidów (witaminy P), które zapewniają elastyczność naczyń włosowatych, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Rutyna zapobiega łamliwości i kruchości naczyń włosowatych, hamuje aktywność hialuronidazy. Rutyna w połączeniu z witaminą C zapewnia jej stabilność i potęguje działanie. 

Inulina należy do oligosacharydów, zbudowana jest z cząsteczek fruktozy. Coraz częściej używana jest do produkcji kosmetyków. Zaliczana jest do tzw. prebiotyków – substancji, które stymulują rozwój właściwej flory bakteryjnej, a ograniczają rozwój bakterii chorobotwórczych. Takie właściwości niosą ogromne korzyści szczególnie dla cery trądzikowej, osłabionej, podrażnionej i podatnej na zakażenia.

Kwas kawowy i chlorogenowy występują jako składniki czynne w wielu surowcach zielarskich. Ich rola sprowadza się przede wszystkim do funkcji antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, co ma istotne znaczenie w kosmetyce. Posiadają także właściwości przeciwwirusowe. Kwas kawowy powszechnie występuje u roślin, często związany jest z flawonoidami. Wykazano jego właściwości bakteriostatyczne. Kwas chlorogenowy jest depsydem kwasu kawowego z kwasem chinowym. Hamuje uwalnianie histaminy i działa przeciwzapalnie, co ma istotne znaczenie w kosmetyce, w szczególności chorób alergicznych skóry.

            Stokrotka pospolita Bellis perennis L., to kolejna roślina łąkowa, która występuje na terenie całego kraju. Spotkać ją można również na przydrożach, pastwiskach. Należy do rodziny Asteraceae – astrowate, jest niewielką byliną osiągającą wysokość 5–20 cm. Łodyga jest wzniesiona, pozbawiona liści. Liście tworzą rozetę, odziomkowe. Kwiaty stokrotki są języczkowe białe, czerwono nakrapiane, wewnętrzne – rurkowate, żółte. Stokrotka kwitnie od marca do listopada. Surowcem zielarskim są kwiaty zawierające olejek eteryczny, flawonoidy, saponiny, garbniki, polisacharydy. W lecznictwie stokrotka wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i regenerujące. Zastosowana zewnętrznie hamuje drobne krwawienia, działa ściągająco. Szczególnie zalecana jest do cery naczynkowej, łojotokowej. Badania potwierdziły działanie rozjaśniające przebarwienia preparatów ze stokrotki. Odpowiedzialne za takie działanie są przede wszystkim polifenole, polisacharydy (posiadające zdolność enzymatycznego zmniejszania aktywności tyrozynazy).

Polisacharydy, wielocukrowce, to związki zbudowane z cukrów prostych (glukoza, fruktoza, galaktoza), połączone wiązaniami α- lub β-glikozydowymi. Liczba cukrów prostych wchodzących w skład polisacharydów wynosić może nawet do kilkunastu tysięcy. W roślinach pełnią funksję substancji zapasowych i budulcowych, w lecznictwie wykorzystuje się ich wszechstronne działanie. Coraz większe znaczenie w kosmetyce mają polisacharydy, w skład których wchodzą również: aminocukry, kwasy uronowe oraz polipeptydy o znaczeniu immunostymulującym.

            Babka lancetowataPlantago lanceolata L., należy do bylin z rodziny babkowatych – Plantaginaceae, popularnie występuje na łąkach i przydrożach na terenie całego kraju.

Babka lancetowata tworzy rozetę długich, wąskich, 3–5-nerwowych, zaostrzonych na szczycie liści. Długie bezlistne szypuły kwiatowe zakończone są drobnymi niepozornymi kwiatami skupionymi w kwiatostan. Owocem jest drobna torebka. Babka kwitnie od maja do września. Surowcem zielarskim są przede wszystkim liście babki, które zbiera się w okresie kwitnienia.

Znana jest już od czasów starożytnych, w których stosowano nasiona babki w leczeniu m.in. czerwonki. Świeży sok z liści babki pomocny jest przy użądleniu pszczoły. W lecznictwie ludowym powszechnie używano babki w leczeniu przewlekłego kaszlu, nieżytach przewodu pokarmowego, jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Dziś na rynku spotkać możemy preparaty farmaceutyczne – syropy – stosowane jako leki wykrztuśne.

Babka lancetowata prezentuje ogrom związków aktywnie czynnych. Zaliczamy do nich: flawonoidy (bajkaleina), garbniki, kwasy organiczne (askorbinowy, fumarynowy, cynamonowy). Cennymi związkami są substancje śluzowe (ramnogalakturonan), wyodrębniono również L-arbinozę, D-galaktozę, D-glukozę, D-mannozę. Odnaleźć można także sole mineralne (związki krzemu, żelaza, potasu i cynku). Liście babki lancetowatej zawierają także glikozydy irodoidowe: aukubinę, katalpol oraz glikozydy propionowe: wernaskozyd. W nasionach wyodrębniono z kolei fitosterole.

Glikozydy irodoidowe zbudowane są z pierścienia cyklopentanu oraz heterocyklicznego α-pironu. Zainteresowanie zastosowaniem aukubiny w lecznictwie jest ogromne. Udowodniono bowiem, że działa ona bakteriostatycznie wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, co wykorzystywane jest w leczeniu zakażeń żołądka przez Helicobacter pylori. Istnieją prace naukowe wskazujące również właściwości przeciwnowotworowe tego związku. Aukubina skuteczna jest również jako środek przeciwwirusowy i przeciwzapalny, który można z powodzeniem wykorzystać w chorobach skóry. Ekstrakty sporządzone na bazie liści babki lancetowatej zmniejszają opuchliznę, regenerują naskórek. Szczególnie zalecane są dla skóry trądzikowej, działają również przeciwzmarszczkowo, a także w pielęgnacji okolic intymnych.

Obecne w surowcu związki śluzowe ponadto wykazują działanie regeneracyjne, pobudzając produkcję interferonu. Katalpol z kolei działa rozkurczowo. Synergiczne działanie związków obecnych w roślinie pozwala na uzyskanie skutecznej terapii w wielu schorzeniach skóry.

            Na podstawie przedstawionych wyżej wybranych roślin łąkowych możemy zauważyć, że odgrywać mogą one szczególną rolę w kosmetyce naturalnej. Użyte w postaci wyciągów, naparów czy maceratów olejowych stają się wyjątkowym składnikiem receptur. Inwencja twórcza technologów produkcji pozwala uzyskać jak najlepszy preparat, który posłuży skórze w jej ochronie i pielęgnacji.

Artykuł został opublikowany w kwartalniku "Świat Przemysłu Kosmetycznego" 3/2022

 

Udostępnij materiał w

Aktualne wydanie

Nowości kosmetyczne

  • 4192

    Kosmetyczne rozwiązania z efektem „wow”

    Zabiegi bankietowe przed świętami i sylwestrem Czytaj dalej

  • 4188

    Kolekcja Holiday od florence by mills

    Eksperci alarmują, że młodzi ludzie coraz bardziej uciekają od życia offline w świat wirtualny. Jak pokazują wyniki badań młodzież w wieku 16-19 lat spędza przy komputerze aż 28 godzin tygodniowo*! Z kolei blue light, czyli niebieskie światło emitowane przez te urządzenia, ma bardzo negatywny wpływ na kondycję cery, wnika głęboko w warstwy naskórka i ma zdolność do niszczenia wszystkich warstw ‒ osłabia barierę naskórkową, powoduje powstawanie przebarwień pozapalnych, przyczynia się do przedwczesnego starzenia skóry. Czytaj dalej

  • 4187

    Krok numer 2: pielęgnacja domowa czyli jak przedłużyć efekty zabiegów gabinetowych?

    Profesjonalne zabiegi w gabinecie kosmetycznym to obecnie stały punkt kalendarza wielu z nas. Zabieg… i co dalej? Jak przedłużyć działanie składników aktywnych wykorzystanych w gabinecie? Jak sprawić, by skóra na dłużej zachowała oczekiwany efekt? Odpowiedź stanowi profesjonalna pielęgnacja domowa, czyli „krok nr 2”. Czytaj dalej

  • 4186

    3 zabiegi trychologiczne na piękne włosy i zdrową skórę głowy jesienią

    Niekorzystne warunki atmosferyczne, z jakimi zmagamy się w okresie jesienno-zimowym, stanowią wyjątkowe wyzwanie dla kondycji naszych włosów. Jak im pomóc? Najlepiej skorzystać z konsultacji u trychologa, który dobierze odpowiedni zabieg oraz wskaże ewentualne przeciwskazania. Czytaj dalej

  • 4185

    SERIA ZIMOWA NOC OD YOPE

    Tej zimy YOPE dba o skórę i jednocześnie rozpieszcza zmysły. Limitowana seria kosmetyków o nazwie Zimowa Noc to połączenie naturalnych składników, esencji, masła oraz olejów roślinnych z cudownie kojącym zapachem cynamonu, goździków imbiru i nutą słodkiego rumu. Od teraz sen o miękkim, aksamitnym ciele staje się rzeczywistością dzięki YOPE. Czytaj dalej

  • 4184

    Zabłyśnij fryzurą podczas „wielkich wyjść”. 5 zasad perfekcyjnej pielęgnacji.

    Miękkie fale, wet look, kucyk w stylu Barbie lub perfekcyjny sleek bun – to fryzjerskie hity zimy 2022. Już niebawem zadasz nimi szyku podczas świątecznych spotkań w firmie, przy wigilijnym stole oraz w czasie sylwestrowych szaleństw i karnawału. Będzie bosko! Perfekcyjna fryzura to jeden ze sposobów na zrobienie piorunującego wrażenia. Jest jeden warunek – włosy muszą wyglądać zdrowo i być idealnie wypielęgnowane. Czytaj dalej

  • 4183

    Nowości do naturalnej pielęgnacji twarzy od Hagi

    Firma Hagi wprowadziła na rynek 3 nowe linie kosmetyków do naturalnej pielęgnacji twarzy. Produkty są odpowiedzią na potrzeby skóry na każdym etapie codziennej rutyny: oczyszczania, tonizacji i pielęgnacji właściwej. Wśród kosmetyków do oczyszczania twarzy znajdziemy produkty do demakijażu i mycia o różnej konsystencji i przeznaczeniu. Wśród produktów pielęgnacyjnych wyróżniono dwie linie: dedykowane skórze bardzo wrażliwej i wymagającej: COMFORT ZONE oraz przeznaczone dla skóry dojrzałej: POWER ZONE. Wszystkie nowe produkty są wegańskie i pełne naturalnych, skutecznie działających składników aktywnych. Czytaj dalej

  • 4182

    Pielęgnacja… jak po maśle!

    Masło mango tłoczone jest na zimno z pestek mango indyjskiego, czyli Mangifera Indica. Taki proces sprawia, że zachowuje wszystkie naturalne substancje odżywcze, a co za tym idzie właściwości pielęgnacyjne. A ma ich całe mnóstwo! Jego wszechstronne – nawilżające, natłuszczające i kojące – działanie na skórę można poznać dzięki kosmetykom z serii Botanic Origin. Czytaj dalej

  • 4175

    3 zasady pielęgnacji skóry suchej jesienią

    …czyli demakijaż, nawilżanie i emolienty Czytaj dalej

  • 4173

    Jesienna pielęgnacja skóry. O czym należy pamiętać?

    Jesień to czas, kiedy dużo więcej chwil spędzamy w domu. Możemy więc skupić się na dbaniu o siebie i swoją skórę. Z jednej strony należy zadbać o oczyszczanie po lecie, z drugiej przygotować się na zimę. Jak powinna wyglądać pielęgnacja skóry jesienią? Jakie domowe zabiegi pielęgnacyjne i kosmetyki najlepiej sprawdzą się teraz? Radzimy! Czytaj dalej

  • 4172

    MARKA: Equilibra, SERIA: Argan – NOWE OPAKOWANIA

    ASORTYMENT: - Arganowy przeciwzmarszczkowy krem do twarzy Equilibra – 50 ml - Arganowy złuszczający peeling do twarzy Equilibra – 75 ml - Arganowa woda micelarna Equilibra- 400 ml Czytaj dalej

  • 4171

    Nowość! Emulsja stymulująca Bionigree — pomoc dla skóry głowy i włosów

    Stres, niewłaściwa dieta, czynniki zewnętrzne, nieprawidłowa pielęgnacja — przyczyn złego stanu włosów i skóry głowy może być wiele. Szukając źródła problemów, warto zwrócić się o pomoc trychologa lub sięgnąć po profesjonalne kosmetyki. Czytaj dalej

  • 4169

    Pierwsza certyfikowana maska do włosów 4w1 od Nature Box firmy Henkel

    Nature Box z nowym wegańskim produktem do pielęgnacji włosów Czytaj dalej

  • 4168

    Pielęgnacyjne SOS. Jak w kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia poprawić kondycję skóry?

    Boże Narodzenie i Sylwester to wyjątkowy czas. Wiąże się ze spotkaniami w szerokim gronie rodzinnym oraz okazją do rozmowy z dawno niewidzianymi krewnymi i przyjaciółmi. Jeśli jednak stan Twojej skóry pozostawia wiele do życzenia, służymy pomocą. Przedstawiamy kilka zabiegów, które bez problemu wykonasz w domu, a Twoja twarz odzyska zdrowy, młodzieńczy wygląd. Czytaj dalej

  • 4167

    Miesiąc świadomości raka piersi. Marka kosmetyczna Yolyn przyłącza się do kampanii ,,różowego października’’

    Polska marka kosmetyczna Yolyn wspiera międzynarodową kampanię ,,różowego października’’, który na świecie określany jest jako miesiąc świadomości raka piersi. Do fundacji ,,OnkoCafe’’ oraz ,,Pokonaj raka’’ trafią produkty Yolyn. Kosmetyki będą przekazywane kobietom, które pomimo choroby pokazują siłę i determinację. Czytaj dalej

Czytaj inne

Partner serwisu

Partner serwisu
Partner
serwisu

Współpracujemy z

  •  http://swiat-przemyslu-farmaceutycznego.pl/
  •  http://swiat-przemyslu-kosmetycznego.pl/
  •  http://www.kosmetyczni.pl/
  •  https://wsiiz.pl/
  •  http://www.kosmetyki-detergenty.pl/