Świat Przemysłu kosmetycznego 1/2014

W tym wydaniu

Produkcja
8Podnoszenie wydajności i niezawodności w systemach produkcyjnych
14Innowacyjne maszyny rozlewające
16Dlaczego robot? Bo zrobisz więcej!
18Wykorzystanie oprogramowania klasy MES przy analizie współczynników wydajnościowych
Prawo
21Reklama kosmetyków w świetle Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
24Jak polscy producenci poradzili sobie z wypełnieniem wytycznych ISO 22716
26ISO 22716
Surowce
30Quasi witaminy – nowe możliwości w kosmetyce?
34Surowce do biokosmetyków
36Nowoczesna konserwacja produktów kosmetycznych
38Substancje kosmetyczne wpływające na mitochondria
42Substancje barwiące w kosmetyce
44Dlaczego konieczne jest stosowanie konserwantów w produktach kosmetycznych?
48Rola zapachu w kreowaniu marki
50Oleje roślinne jako surowce kosmetyczne cz.I. Oleje owocowe – spożywać czy nakładać na twarz?
Jakość i Bezpieczeństwo
54Limity mikrobiologiczne drobnoustrojów w produktach kosmetycznych
56Methylisothiazolinone – substancja uczulająca w kosmetykach
60Metody oceny działania wyrobów kosmetycznych
64Badanie mikrobiologiczne powierzchni – kryteria oceny i metodyka badań
68Badania reologiczne i sensoryczne stosowane do oceny preparatów kosmetycznych
74Piękno czystości cz.I.
Opakowania
78Opakowanie szyte na miarę
80Piękno ukryte w efektywności
82Strategia ochrony opakowań czyli jak chronić twórczy wysiłek
86Walka przeciwko podrabianiu marek i nieautoryzowanej dystrybucji
92Szybkość, trwałość, niezawodność – znakowanie laserowe w przemyśle kosmetycznym
94Opakowanie pierwsze wrażenie o produkcie
98Oferta komplementarna – zwiazek szkła z tworzywem
100Hot-stamping na surlynie – wyróżnij swój produkt!
107Ekologia w tworzywach sztucznych
Polski Przemysł
108Bundling w branży kosmetycznej
112Polski rynek kosmetyczny – dojrzały, ale nadal z perspektywami